DTRH sluit zich aan bij Plastic Pact NL

DTRH sluit zich aan bij Plastic Pact NL

Down The Rabbit Hole heeft zich aangesloten bij Plastic Pact NL van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit nieuwe samenwerkingsinitiatief van plastic producerende- en plastic toepassende bedrijven zet zich in om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen en om de circulaire economie en recycling te vergroten. De partijen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen afval en zorgen ervoor dat grondstoffen effectief gerecycled en verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten.

Voor Down The Rabbit Hole betekent dit concreet dat voor alle disposables zoals bekers, bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen gebruik wordt gemaakt van biobased materialen die gerecycled of gecomposteerd worden.

Down The Rabbit Hole maakt al sinds de eerste editie gebruik van PLA drinkbekers. PLA is een hernieuwbare plantaardige grondstof dat wordt gemaakt van mais of suikerbiet. De beker ziet er uit als traditioneel plastic maar is van biomassa gemaakt en heeft een lagere CO2 belasting. Deze bekers worden na afloop van het festival gerecycled tot nieuwe grondstof.

De overige disposables zoals bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen zijn ook gemaakt van biobased grondstoffen en worden -samen met overgebleven voedselresten- gecomposteerd.

De afgelopen jaren heeft Down The Rabbit Hole diverse onderzoeken en test gedaan maar tot op heden was er in Nederland geen geschikte partij om het biobased materiaal te recyclen en composteren. Vanaf deze DTRH-editie is dit wel mogelijk en worden de biobased disposables ook daadwerkelijk gerecycled en gecomposteerd. Op deze manier wordt de hoeveelheid restafval dat normaal gesproken de verbrandingsoven ingaat met 18.000kg verminderd.

In dit interview lees je meer achtergronden.