Hou de heuvels groen

Hou de heuvels groen

Na twee jaar verplichte rust liggen de Groene Heuvels er groener bij dan ooit. Om dat zo te houden, zetten we ook tijdens DTRH22 weer vol in op klimaat en duurzaamheid.
Vanaf de eerste editie gebruiken we bekers die gemaakt zijn van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen (maïsmeel), we scheiden afval en werken veel met gerecycled materiaal. Achter de schermen doen wel nog veel meer op vlak van beperking CO2 uitstoot, duurzame energie, beperking van het watergebruik enzovoort.

Op dit moment is er ingrijpende nieuwe wetgeving op komst over hoe Nederlandse bedrijven moeten omgaan met disposables; bekers, bordjes, bakjes, bestek, servetten etc. Deze wetgeving heeft vooral betrekking op het hergebruiken van materialen en de belasting ervan voor het milieu. Er wordt gekeken naar hoe we het moeten inzamelen en het schoonst kunnen laten verwerken. In de evenementensector wordt nu hard nagedacht over oplossingen en technologieën, waarmee aan die nieuwe wettelijke norm voldaan kan worden. We moeten onze werkwijze en materiaalgebruik hierop aanpassen, maar in de aanloop naar DTRH22 is nog veel onduidelijk over wat de landelijke manier van werken gaat worden. Het afvalverwerkingsbeleid van DTRH22 zit daarom in een overgangsfase en dat maakt het tot onze spijt minder zichtbaar dan voorheen. Desondanks is de basis onveranderd: Hou de Heuvels groen!

Een onderdeel van de veranderingen zou het invoeren van een statiegeldsysteem voor de bekers zijn. Helaas bleek dit om allerlei redenen dit jaar nog niet haalbaar en daarom moeten we tot onze spijt de invoering hiervan tot volgend jaar uitstellen. Maar we kunnen natuurlijk al wel doen alsof: lever je gebruikte beker dus weer in bij de bar of gooi hem in een afvalbak voordat je een nieuw drankje haalt. Dan kunnen wij het afval netjes afvoeren en blijft het veld mooi groen. Statiegeldsysteem zonder statiegeld dus! Help elkaar een beetje met het onthouden hiervan; we snappen dat de vervoering van het mooie festivalterrein maakt dat je het soms bijna vergeet!

Neem na afloop je spullen en afval van de camping ook weer mee terug naar huis, of laat ze achter in de afvalkooien op de campings. En tot slot: let er alsjeblieft op dat je al je tentharingen weer mee naar huis neemt, ook die diep in de grond zitten. Wel zo fijn voor de koeien die hier een paar dagen later weer grazen.

Samen houden we de heuvels groen!